Slikproblemen kunnen onder andere het gevolg zijn van hersenletsel, afwijkend mondgedrag, een aandoening van het zenuwstelsel of een operatie in het hoofd-halsgebied.
Bij kinderen kan een slechte neusdoorgankelijkheid open mondgedrag uitlokken, waardoor speekselverlies en slikproblemen veroorzaakt kunnen worden. Ook kan de sensibiliteit (gevoel) in de mond invloed hebben op het kauwen en slikken.
Slikstoornissen bij volwassenen kunnen ontstaan na hersenletsel (CVA of beroerte), na een operatie in het hoofd-halsgebied of bij een aandoening in het zenuwstelsel (bijvoorbeeld Parkinson, Multiple Sclerose, ALS). Het gevolg is meestal dat het eten en drinken moeizaam verloopt en dat er speeksel of voedsel in de luchtpijp terecht kan komen. Dit gaat gepaard met hoesten, benauwdheid en in het ergste geval kan het leiden tot longontsteking.
Kauw- en slikproblemen bij kinderen kunnen meestal goed verholpen worden. Bij volwassen is dat moeilijker, zeker na een beroerte, maar vaak kunnen de juiste adviezen en oefeningen zorgen voor een veilige manier van kauwen en slikken. U kunt uw kind of uzelf aanmelden via het aanmeldformulier.
Meer informatie hierover is te vinden op onderstaande websites:
Eet- en drinkproblemen bij dementie
Eet- en drinkproblemen bij kinderen
Slikstoornissen bij volwassenen